Üye Girişi
Şifremi Hatırlat Şifremi Hatırlat
| |
Yeni Üyelik Yeni Üyelik
Yeni sitemizin tasarımı ve kullanışı nasıl
Anket Anket



Eklenti Kur
Radyo Radyo


Dernek
Dernek Logosu Dernek Logosu

Basın Bülteni Basın Bülteni

Kaydol
E-Bülten E-Bülten

EtkinlikEtkinlik Kayıt Formu Kayıt FormuEtkinliklere kaydolmak için tıklayınız
CanlıCanlı Yayın Yayın
UlaşımUlaşım Krokisi Krokisi
SohbetSohbet Bölümü BölümüDolu dolu ve hoşça vakit geçirmek için
DavetDavet Bölümü BölümüTanıdıklarınızı çağırın sitemizi canlandırın
İletişimİletişim Formu Formuinfo@ozder.org.tr
Reklamlar Reklamlar

Memurlar Memurlar

YÖREMİZİN TANITIMI

YERLEŞİM VE ULAŞIM:

Özlü Köyü Ordu İlinin güneyinde ve Ordu İline 43km uzaklıktadır. Bağlı olduğu Gölköy İlçesine 15km uzaklıkta olup kuzeydoğusunda yer almaktadır. Köyümüzün kuzeyinde Gürgentepe ilçesi yeralmaktadır. Ulaşım için her gün Ordu şehir merkezine minibüs seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca hemen hemen her gün Gölköy ilçesine de minibüs bulmak mümkündür. Yollarımız asfalt olup oldukça virajlıdır. Ordu-Özlü Köyü yolculuğu yaklaşık 60-75 dakika arası sürmektedir.
 
 
             Daha Büyük Haritayı Görüntüle
İKLİM COĞRAFİ YAPI:

Köyümüzün rakımı 700m ile 1200m arasındadır. Tipik Karadeniz iklimi görülmekte olup, yükselti nedeniyle çok yağış almaktadır. Dört mevsimde de bol yağış almaktadır. Yüzey şekilleri yönünden yamaç bir arazi yapısına sahiptir. Düz alanlar yok denecek kadar azdır. Bitki örtüsü geniş yapraklı orman ve orman alt kesimlerinde ormangülü(avu) denilen ortalama 1–2 metre yüksekliğindeki yapıdan oluşur. Ormanlar genellikle gürgen, meşe, kızılağaç ve kestane türlerinden oluşmaktadır. Kalan bölümler ise fındık bahçelerinden oluşmaktadır.

EKONOMİ:

Köyümüzün ekonomisi genellikle fındıkçılık kökenli tarıma dayanmaktadır. Fındık fiyatlarının ve rekoltenin düşük olduğu yıllarda özellikle İstanbul olmak üzere göç vermektedir. Fındıkçılık dışında köylülerimizin bir bölümü pazarcılık, bir bölümü minibüs servisçiliği ile iştigal etmektedirler. Hayvancılık yok denecek derecededir. Eskiden olduğu gibi yaylaya giderek hayvancılık yapan 3-4 haneye kadar düşmüştür. Bu hanelerdeki büyükbaş hayvan sayısı da 3-5 taneyi geçmemektedir.

 
EĞİTİM:

Köyümüzün ilkokulu 1954 yılında yapılmış (Özlü Köyü İlkokulu). O dönemde okula büyük ilgi gösterilmiş, ilk öğrencilerinden öğretmenler yetişmiş. Köyümüzde okuryazarlık oranı Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Bunun en önemli nedeni kız-erkek ayırımı yapılmamasıdır. Daha sonraları köyümüzde iki tane daha okul açılmıştır. Bunlar Özlü Hacivat İlkokulu ve Özlü Mercan İlkokulu’dur. Köyümüzün sürekli dış göç vermesi nedeniyle zamanla öğrenci sayılarında ciddi azalmalar meydana getirdiğinden okullarımız bir bir kapanmak zorunda kaldı. Şu anda köyümüzdeki öğrenciler taşımalı sistem kapsamında Damarlı Şehit Er Bilgin Çelenk İlköğretim Okuluna taşınarak eğitimlerine devam etmekteler.

Lise öğrenimi ise genellikle Ordu ilinde devam edilmektedir. Çok az bir bölümü de Gölköy İlçesinde lise öğrenimini tamamlamakta.

Yüksek öğretim ile ilgili olarak; Ordu ilinin ve Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde bir üniversite bitirme orana sahiptir. Her evden bir üniversiteli var desek az söylemiş oluruz. Birçok evden 3–4 üniversite bitiren köylümüzün bulunduğu aileler vardır. Köyümüz sakinleri eğitime çok önem vermekte, eğitim adına yapılan yatırımlara gönüllü katılmakta, maddi ve manevi bütün destekleri vermektedir. Her geçen yıl üniversite bitiren öğrenci sayımıza yenileri eklenmektedir.

NÜFUS: Resmi rakamlara göre köyümüzün 1999:581 ve 2000:561 nüfusu bulunmaktadır. Köyümüzün yaz aylarında nüfusu artarken, kış aylarında düşmektedir. Bunun nedeni memur olanların yaz tatilini köyünde geçirmeleri, okulların tatil olması nedeni ile öğrencilerin köye gelmeleri, fındık bahçelerinin bakımı ve toplanması için her ailenin köye gelmesi olarak ifade edebiliriz.
Sayfa Üretim süresi :0,332

© 2009 ozder.org.tr
Özlüköyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Resmi Web Sitesi http://www.ozder.org.tr

Tam Ekran