Köyümüzün tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Tarihçe ile ilgili detaylı bir doktora tezi hazırlanmakta olup bittiğinde sitemizde paylaşılacaktır. Şimdilik aşağıda köyümüz ve civarındaki tarihi ve turistik yerler ile ilgili özet bilgiler veriyoruz...
EMİRLER KÖYÜ DEREÇAYIRI TARİHİ VE AHŞAP CAMİİ
İlçemiz Emirler Köyünde 800 yıl önce, Selçuklular döneminde Canik Türkleri tarafından yapıldığı sanılmaktadır. Camii, pelit ağacından yontma ve kertme yöntemiyle 6-7 cm.lik tahtaların birbirine geçmesiyle ve ilk yapıldığı zaman hiçbir çivi kullanılmadan yapılmıştır. Camiinin iç mimarisinde kayda değer bir değişiklik yapılmamıştır. Oyma figürleri görülmeye değerdir. Giriş bölümüne sonradan tuğladan bir ek yapılmıştır. Camiinin bahçesinde bir de tarihi mezarlık bulunmaktadır. Camii, Emirler Köyünün, Özlü ve İçyaka Köyleriyle sınırında bulunmaktadır. İlçemize uzaklığı 11 km.dir. Camii halen kullanılmaktadır.
ÖZLÜ KÖYÜ KAYA MEZARI
Değirmenbükü mahallesinde dere yatağında bulunan büyük bir kaya kütlesine 2*2 m. taban ölçülerinde, 1 m. yüksekliğinde oyulmuştur. Halk arasında mağara olarak bilinir. İlçe merkezine uzaklığı 11. km.dir. Yapıldığı tarihle ilgili kesin bilgi yoktur. Türklerin bölgeye yerleşmesinden önce yapıldığı kesindir. Tarihi Emirler Dereçayırı Camiiyle arasında 150 m. gibi bir mesafe vardır. Bölge çok eski bir yerleşim yeridir. Özlü Köyü 1600 yıllara kadar Gölköy bölgesinin merkezi idi. Köyün eski adı Şıhman’dır.(Şıhman kelimesinin Şeyh-İmam kelimelerinin birleşmesinden oluştuğu şöylenir.) Burada Şıhman oğulları ikamet etmekteydi. Şıhman oğullarından Hacı Ali Ağa’nın 1600’lü yıllarda Gölköy merkezde bulunan Konak mevkiine yerleşmesiyle şuan ki Gölköy önem kazanmaya ve merkez olmaya başlamıştır.
ÖZLÜ KÖYÜ - ASIRLIK GÜRGEN AGAÇLARI
Asırlık ağaçlar, Özlü Köyü, Yeni Camii (Mescid-i Meşayıh Camii) mevkiindedir. (Şıhman Mezarlığı) Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tespiti yapılmıştır. Ağaçlardan en büyüğünün çevresi 670 cm. çapı ise 213 cm. dir. 4 kişi el ele tutuşsa ağacın çevresini ancak sarabilir. Çevresi yaklaşık 7 metre ile 4 metre arasında değişen 5 tane ağaç vardır. Ağaçların kaç yıllık olduğu ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Halk arasında 1452 yılında bir Osmanlı askeri tarafından dikildiği ile ilgili efsane vardır.
DEĞİRMENBÜKÜ ÇILDIROĞLU ŞELALESİ
Şelale mevkii olarak İçyaka Köyü ile Özlü Köyü arasında sınırı oluşturan derenin, Değirmenbükü Mahallesi bölümünde kalmaktadır. Suyun ilk düşmeye başladığı yer ile şelalenin bitimi arasında 39 metre mesafe vardır. Eğimli bir yapıdadır. Dikey değildir.Su, kayalıkların arasından 10´ar 15´er metrelik 3 basamaktan aşağıya düşer.Özellikle suyun bol olduğu kış ve ilkbahar mevsimerinde görülmeye değerdir.
ÇAĞLAN
Yüksekliği 23 m.dir. Dikey bir yapısı vardır. Özlü köyü Mercan Mahallesi´ne giden yolda bulunan köprünün, 10 metre aşağısında kalmaktadır. Değirmenbükü Şelalesi´nden 1 km. kadar aşağıda aynı dere üzerinde yer almaktadır. Yeşillikler arasında güzel bir görünümü vardır.